Biuletyn Informacji Publicznej Powiatowy Urząd Pracy   Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej Rzecznik Praw Konsumenta

Nadchodzą upały..

Data opublikowania: .

Szanowni Państwo nadchodzi  fala upałów. Ostrzegamy więc mieszkańców Powiatu. Przypominamy także pracownikom i pracodawcom o zasadach postępowania podczas dużych upałów.
Ponadto informujemy, iż w przypadku typowych, normalnych warunków pracy – zgodnie z § 112 zdanie 1 rozporządzenia MPiPS z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650, z późn. zm.) – pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikom wodę zdatną do picia. No images found.

Miejsca jej czerpania powinny być usytuowane nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy, przy czym czerpanie wody powinno odbywać się wyłącznie z zaworów czerpalnych (§ 113 ust. 1 i 2 ogólnych przepisów bhp). W sytuacji, gdy woda wodociągowa nie nadaje się do spożycia, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom inne napoje               Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych. Dodatkowo pracodawca może wprowadzić przy pracy wykonywanej na otwartej przestrzeni, przy temperaturze ponad 25 stopni C  i wykonywanej  w pomieszczeniach zamkniętych, przy temperaturze ponad 28 stopni C - dłuższe przerwy w pracy albo odpowiednio skrócić czas pracy.
Mimo, że przepisy nie przewidują takich rozwiązań, postanowienia, korzystniejsze od przepisów Kodeksu pracy, są – zgodnie z art. 18 K.p. – w pełni dopuszczalne. Pracownik, wykonujący pracę szczególnie niebezpieczną w warunkach podwyższonej temperatury powietrza, powinien również ocenić swoją zdolność psychofizyczną do wykonywania danej pracy i zachować się stosownie do tej oceny.
Kompetencje pracownika do odpowiedniego w takim przypadku zachowania – polegającego na powstrzymaniu się od wykonywania pracy – wynikają z art. 210 K.p. Przepis ten w § 1 przewiduje, że w razie, gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzi, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.Za czas takiego powstrzymania się od pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.

 

                       ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS UPAŁÓW

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30°C  i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Stosowanie poniższych zasad pozwoli uniknąć udaru cieplnego lub przegrzania organizmu.

PRZYSTOSOWANIE DOMU LUB MIESZKANIA

  • utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy;
  • odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa;
  • zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach;
  • wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych;

UNIKANIE UPAŁU

  • przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu;
  • unikanie forsownego wysiłku fizycznego;
  • unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00;
  • spędzanie w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej);
  • stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;
  • nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę;

CHŁODZENIE I NAWADNIANIE ORGANIZMU

  • branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało;
  • noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV;
  • noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia;
  • picie dużej ilości wody;
  • unikanie spożywania napojów alkoholowych;
  • spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);
  • przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych;

UDZIELANIE POMOCY

  • jeśli w Twoim otoczeniu mieszkają osoby w podeszłym wieku, chore lub samotne - odwiedzaj je i w razie potrzeby udziel pomocy;
  • przechowywanie leków w temperaturze poniżej 25°C lub w lodówce (należy zapoznać sięz instrukcją zamieszczoną na opakowaniu);
  • w przypadku wystąpienia objawów, takich jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona akcja serca lub stan podgorączkowy, należy natychmiast udać się do chłodnego miejsca;
  • zwilżyć twarz, ręce i nogi, a następnie zwrócić się o pomoc do najbliższego punktu opieki medycznej;
  • do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorącą i suchą skórę, traci przytomność, niezwłocznie należy wezwać lekarza lub pogotowie ratunkowe;
  • podczas oczekiwania na przybycie lekarza lub pogotowia należy:
    • przenieść osobę w chłodniejsze miejsce;
    • ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów;
    • obniżać temperaturę ciała poprzez:
      • przyłożenie zimnych okładów w okolice szyi, pach i pachwin,
      • nieprzerwane wachlowanie,
      • spryskiwanie skóry wodą o temperaturze 25-30 °C.
    • nie należy podawać żadnych leków;
    • osobę, która straciła przytomność należy ułożyć na boku.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu

Godziny Pracy Starostwa

  • poniedziałek, środa, czwartek od godz. 7.30 do godz. 15.30;
  • wtorek od godz. 7.30 do 16.30
  • piątek od godz. 7.30 do 14.30.
  • Nr telefonu na portiernię: 74 84-60-500